نصب و به کارگیری موتور با سرعت بالاتر، منجر به افزایش سرعت نامی آسانسور میشود. سرعت بالا ممکن است باعث ترس مسافران شود. روشهایی برای کاهش سرعت موتور وجود دارد که از جمله آن میتوان به کاهش سرعت نامی آسانسور با درایو اشاره کرد.
آیا کاهش سرعت نامی آسانسور با استفاده از درایو مجاز است؟

یونس نجف نیا، کابین نیوز – دو پارامتر اساسی و تعیین کننده در طراحی آسانسور، شامل سرعت و ظرفیت قابل حمل آن است. انتخاب قطعات و تجهیزات ایمنی باید مطابق با این دو پارامتر صورت پذیرد. گاهاً ممکن است بنا به دلایلی مجبور به انتخاب و استفاده از موتور با سرعت بالاتر شوید. از جمله این دلایل میتوان به عدم وجود موتور با سرعت مدنظر در بازار یا تأکید کارفرما به استفاده از یک برند و سازنده خاص و عدم وجود موتور از آن برند با سرعت مورد نظر اشاره کرد.
مطابق با استاندارد، قطعات ایمنی از جمله ترمز ایمنی، گاورنر و ضربه گیرها باید دارای مشخصات عملکردی متناسب با سرعت نامی آسانسور باشند. به عبارت دیگر اگر مجبور به انتخاب موتور با سرعت عملکرد بالاتر شوید، باید قطعات ایمنی نیز متناسب با آن و با سرعت و ظرفیت عملکردی بالاتر انتخاب شوند.
نصب و به کارگیری موتور با سرعت بالاتر، منجر به افزایش سرعت نامی آسانسور میشود. ممکن است برخی بهره برداران به دلیل ترس یا حس روانی از سرعت بالای آسانسور، درخواست کاهش سرعت را داشته باشند. روشهایی برای کاهش سرعت موتور وجود دارد که از جمله آن میتوان به کاهش سرعت نامی آسانسور با درایو اشاره کرد.
پرسشهای متداول
در اینجا ممکن است با چند سؤال روبه رو شوید:
- آیا کاهش سرعت نامی آسانسور با استفاده از درایو مجاز است؟
- اگر به دلایلی مجبور به کاهش سرعت موتور شوید، تکلیف انتخاب قطعات ایمنی چه میشود؟ و در این صورت، انتخاب قطعات ایمنی باید مطابق سرعت نامی پلاک موتور انجام شود یا سرعت کاهش یافتهی آسانسور؟
- در این حالت محاسبات توان موتور چگونه انجام میشود؟ بر مبنای سرعت نامی پلاک موتور یا براساس سرعت کاهش یافته؟
بیشتر بخوانید:
- انتخاب گاورنر مطابق با استاندارد و رفع ابهامات انتخاب گاورنر برای سرعت کمتر از 1m/s
- الزامات ترمز ایمنی وزنه تعادلی-کششی بر اساس استاندارد ملی1-6303
با توجه به ابهامات موجود در این مسأله، در بخش “پرسشهای متداول” سامانه مدیریت بازرسی آسانسور به این ابهامات پاسخ داده شده است.
با توجه به پاسخ ارائه شده، در صورتی که موارد زیر برقرار باشد، استفاده از درایو برای کاهش سرعت نامی آسانسور بلامانع است.
- توان قید شده در پلاک موتور، بیش از حداکثر توان محاسبه شده براساس سرعت نامی ذکر شده در پلاک آن(و قبل از کاهش سرعت به وسیله درایو) باشد.
- در صورت کاهش سرعت نامی موتور با درایو، از گاورنر، پاراشوت و ضربه گیر مناسب برای سرعت نامی کاهش یافته با درایو استفاده شود.
به عنوان مثال اگر سرعت نامی ذکر شده در پلاک موتور 1/6 متر بر ثانیه باشد و سرعت موتور توسط درایو به 1 متر بر ثانیه کاهش داده شود، در این صورت محاسبات توان موتور باید براساس سرعت 1/6 متر بر ثانیه انجام شود و موتور توان لازم را در این سرعت تأمین نماید.
اما گاورنر، پاراشوت و ضربه گیر باید متناسب با سرعت 1 متر بر ثانیه تعبیه و نصب شود. البته در این حالت استفاده از ضربه گیرهای مناسب برای سرعتهای بالاتر از جمله ضربه گیر هیدرولیکی نیز بلامانع است.
مطالب مرتبط


