آسانسور کششی رایجترین نوع آسانسور است که تقریبا در همه ساختمانها نصب میشود.
نگاهی به ساختار و عملکرد آسانسور کششی+انواع سیستم های تعلیق و قطعات اصلی آن

بهار آزادی، کابین نیوز – آسانسورها از نظر سیستم محرکه در سه نوع کششی، هیدرولیکی و پنوماتیکی هستند و کاربردهای متفاوتی دارند. آسانسور کششی قدیمیترین و پر کاربردترین نوع آسانسور است که تقریبا در همه ساختمانهای چند طبقه نصب میشود. این آسانسور از طریق اصطکاک بین سیم بکسل و شیار فلکه کشش، هنگام چرخش فلکه توسط سیستم محرکه(موتور آسانسور) حرکت میکند. این آسانسور دارای مزایای بسیار زیادی شامل قیمت مناسب است، به همین علت کاربرد زیادی در ساختمانها دارد. برای آشنایی کامل با ساختار و عملکرد آسانسورکششی، تا پایان این مقاله ما را همراهی کنید.
آسانسور کششی
امروزه رایجترین نوع آسانسور، آسانسور کششی است. اولین آسانسورهای کششی کاملا ابتدایی بودند، با گذشت زمان و پیشرفت تکنولوژی آلیشا اوتیس اولین آسانسور کششی مجهز به ترمز ایمنی را اختراع کرد، عملکرد این آسانسور شباهت زیادی به آسانسورهای امروزی دارد.
انواع آسانسور کششی
این آسانسور بر اساس معیارهای مختلف در دسته بندیهای متفاوتی قرار میگیرد. یک نوع دسته بندی براساس نوع سیستم محرکه این آسانسور، شامل آسانسور موتور گیربکسی و آسانسور گیرلس است. همچنین این آسانسور دارای دسته بندیهای زیر است.
نوع دسته بندی |
ویژگی |
تیپ و روش نصب سیم بکسل و سیستم تعلیق آسانسور |
یک به یک، دو به یک، سه به یک و چهار به یک |
تیپ اجرا و جایگذاری ریلها |
وزنه بغل و وزنه پشت |
نحوه جایگذاری و تعداد دربها |
تک درب، دو درب تونلی، دو درب مجاور |
نوع تابلو فرمان و سیستم محرکه |
دو سرعته(AC2) و تک سرعته(VVVF) |
آسانسور تعلیق یک به یک
تقریبا بخش زیادی از آسانسورهای کششی بر اساس سیستم تعلیق یک به یک نصب میشوند. این آسانسور دارای دو فلکه موتور و فلکه هرزگرد است و عملکرد بسیار سادهای دارد. جهت بکسل بندی در این سیستم، باید یک سر سیم بکسل به کابین آسانسور متصل شود و با عبور از فلکه موتور و فلکه هرزگرد به قاب وزنه میرسد. در سیستم تعلیق یک یه یک، فلکه هرزگرد باعث کاهش سطح تماس سیم بکسل و فلکه موتور میشود که به زاویه ای که از تماس یسم بکسل روی فلکه موتور ایجاد می شود، زاویه پیچش یا آلفا میگویند.
آسانسور تعلیق دو به یک
این سیستم تعلیق به سادگی سیستم تعلیق یک به یک نیست، در این سیستم زاویه آلفا نیز معمولا بیشتر از سیستم یک به یک است که باعث کاهش سرخوردگی میشود. در این سیستم 4 روش نصب زیر وجود دارد.
- یک فلکه روی کابین و یک فلکه روی قاب وزنه
- دو فلکه روی کابین و یک فلکه روی قاب وزنه
- دو فلکه روی کابین دو فلکه روی قاب وزنه
- دو فلکه زیر کابین یک فلکه روی قاب وزنه
در این سیستم سر سیم بکسلها توسط فیکسینگ از بالای اورهد و زیر دال به سمت پایین حرکت میکند. سپس بر روی فلکه کابین میچرخد و با عبور از موتور به سمت پایین باز میگردد. در مرحله بعدی سیم بکسل از روی فلکه قاب وزنه میچرخد و به سمت بالا حرکت میکند. در مرحله آخر نیز در بخش زیرین دال و توسط فیکسینگ مهار میشود.
سیستم تعلیق سه به یک و چهار به یک
روش نصب این سیستمها مشابه سیستم تعلیق دو به یک است، البته از نظر تعداد فلکههای هرزگرد و روشهای جایگذاری با دو سیستم دیگر تفاوت دارند.
آسانسور کششی گیربکس دار
آسانسور کششی گیربکسی از دو قطعه موتور و گیربکس حلزونی تشکیل شده است. گیربکس حلزونی وظیفه کاهش سزعت موتور آسانسور را به عهده دارد. حداکثر سرعت آسانسور کششی گیربکس دار، ۲ متر بر ثانیه است. این آسانسور دارای محدودیت ارتفاع است و حداکثر ارتفاعی که میتواند طی کند 76 متر است.
آسانسور کششی گیرلس
آسانسور کششی گیرلس، فاقد گیربکس است و به همین علت موتور ابعاد کوچکتری نسبت به موتور گیربکس دار دارد. این نوع آسانسور ارتفاع بیشتری را پوشش می دهد.
قطعات آسانسور کششی
- موتور آسانسور (گیربکسی یا بدون گیربکس)
- شاسی موتور آسانسور
- تابلو فرمان آسانسور
- تابلو برق سه فاز
- فلکه هرزگرد
- گاورنر
- تراول کابل
- کابین آسانسور
- یوک کابین آسانسور
- جعبه رویزیون آسانسور
- زنجیر جبران آسانسور
- ریل راهنمای آسانسور
- سیم بکسل آسانسور
- شالتر
- براکت
- لقمه
- روغندان
مزایای آسانسور کششی
- دارای سرعت بیشتر از آسانسور هیدرولیکی
- دسترسی راحت به قطعات یدکی و سیستم فرمان
- قابلیت نصب در ساختمانهای با ارتفاع زیاد
- کاهش مصرف انرژی
- حرکت نرم و آرام
معمولا در ساختمانهای بسیار مرتفع آسانسور کششی نصب میشود. این آسانسور دارای سرعتی مناسب و حرکتی نرم و آرام برای جابجایی بین طبقات است. شما میتوانید با خرید این آسانسور از فروشگاهی معتبر و رعایت اصول صحیح نگهداری آسانسوری باکیفیت داشته باشید.
مطالب مرتبط


