اصطلاحات رایج آسانسور

آشنایی با اصطلاحات رایج آسانسور برای همه افراد به ویژه تعمیرکاران و نصابان صنعت آسانسور الزامی است.

Common elevator terminology

امروزه آسانسورها به اجزای اصلی ساختمان‌ها و مجتمع‌های بزرگ و مدرن تبدیل شده‌ است. آشنایی با اصطلاحات رایج آسانسور به شناخت بهتر افراد نسبت به این وسیله کمک می‌کند. در این مقاله به بعضی از اصطلاحات رایج آسانسور که معمولاً توسط تکنسین‌ها و تعمیرکاران به‌ کار می‌رود، اشاره شده‌ است. شما همچنین می‌توانید برای اطلاع از سایر اصطلاحات با کارشناسان رسانه کابین در ارتباط باشید.

اصطلاحات رایج آسانسور؛ موتوخانه(Machine Room)

موتوخانه (Machine Room): یکی از اجزای اصلی آسانسور موتورخانه آسانسور است که در بررسی اصطلاحات رایج آسانسور باید ابتدا به بررسی آن بپردازیم. اتاقی که ماشین آلات و سیستم‌های برقی آسانسور در آن قرار دارد، موتورخانه آسانسور معمولاً در بالاترین نقطه چاه آسانسور نصب می‌شود. از دیگر قطعات در موتورخانه آسانسور می‌توان به ابزارآلات تعمیرات آسانسور، تابلو فرمان آسانسور، تجهیزات خنک کننده و وسایل اطفا حریق اشاره کرد.

ریل(Rail)

ریل(Rail): عضو T شکلی که برای هدایت کابین و وزنه تعادل به دیواره‌های بالابر متصل می‌شود. ریل آسانسور نیز یکی از اصطلاحات رایج آسانسور است که برای طراحی و انتخاب آن باید موارد زیر را مد نظر قرار داد.

  • طول چاه آسانسور
  • وزن کابین
  • ظرفیت آسانسور

اصطلاحات رایج آسانسور؛ کابین آسانسور

کابین(cabin): بخشی اتاق مانند از آسانسور که مسافران را در هر طبقه از ساختمان بالا و پایین می‌برد. کابین آسانسور از جمله اصطلاحات رایج آسانسور است که ممکن است شما به دفعات آن را بشنوید. اجزای اصلی تشکیل ‌دهنده کابین شامل موارد زیر هستند که سته به سلیقه طراح متفاوت می‌باشند.

  • یوک
  • سکو یا همان محل ایستادن مسافر
  • دیواره ‌ها

اصطلاحات رایج آسانسور؛ چاه آسانسور

چاه(well): چاه آسانسور نیز که از دیگر اصطلاحات رایج آسانسور است، فضايی می‌باشد که کابین و وزنه تعادل آسانسور در آن حركت مي‌كنند. این فضا معمولاً به کف چاهک، دیوارها و سقف چاه محدود می‌باشد.

اصطلاحات رایج آسانسور؛ چاهك‌(pit)

چاهك‌(pit): قسمتی از چاه‌ است‌ كه‌ در زیر پایین‌ترین‌ طبقه‌ آسانسور قرار دارد. چاهک در چاه آسانسور بخاطر تامین فضای لازم به عنوان جان پناه برای سرویس‌کار آسانسور و نصب برخی تجهیزات از قبیل ضربه گیر یا بافر ضربه گیر آسانسور و… تعبیه می‌شود.

Common elevator terminology

یوک(Sling)

یوک(Sling): اسکلت یا قاب فلزی سنگینی است که وظیفه‌ی حمل کابین آسانسور را دارد. یوک بخش‌های مهمی نظیر کف کابین، ترمزهای ایمنی، کفشک‌ها و سیم بکسل‌ها به آن متصل می‌شوند و می‌توانند با دیوارهای‌ كابین‌ یكپارچه‌ باشد.

ضربه‌ گیر(buffer)

ضربه‌ گیر(buffer): دستگاهی است‌ که در پایین آسانسور قرار دارد و برای‌ جلوگیری‌ از برخورد ناگهانی‌ كابین‌ و یا وزنه‌ تعادل‌ با كف‌ چاهك‌ می‌باشد. ضربه‌گیرها می‌توانند با تجمع یا اتلاف انرژی جنبشی کابین، آن را متوقف کنند.

کابل‌ ایمنی‌(Safety rope)

کابل‌ ایمنی‌(Safety rope): کابلی فولادی‌ است‌ كه‌ به‌ مكانیزم‌ ایمنی‌ كابین‌ یا وزنه‌ تعادل‌ متصل‌ می‌‌گردد تا در هنگام‌ سرعت‌ غیر مجاز و یا قطع‌ سیستم‌ تعلیق‌، مكانیزم‌ ترمز ایمنی‌ را فعال‌ سازد.

گاورنر(governor)

گاورنر(governor): یک سیستم ایمنی حیاتی که مورد نیاز هر آسانسور می‌باشد. این سیستم وزنی تضمین می‌کند که کابین با سرعتی نرم و کنترل شده حرکت کند. زمانی که به هر دلیلی آسانسور به بیش از سرعت حد ایمن برسد، این سیستم فعال می‌شود.

جک(Jack)

جک(Jack): به مجموعه پیستون و سیلندر در یک آسانسور هیدرولیک، جک گفته ‌می‌شود .جک از نیروی هیدرولیک برای بالا یا پایین آوردن کابین استفاده می کند.

آسانسور مسافربر(Passenger lift)

آسانسور مسافربر(Passenger lift): در لیست اصطلاحات رایج آسانسور، نام آسانسور مسافربر نیز به چشم می‌خورد، این آسانسور با امكانات و تجهيزات ايمني مناسب جهت استفاده افراد به كار مي‌رود. آسانسورهای مسافربر می‌توانند در انوع کششی، هیدرولیک و یا مغناطیسی طراحی و تولید شوند. این آسانسور ها با ظرفیت بار متفاوت برای نصب در منازل، ساختمان های اداری و مسکونی، هتل‌ها، بانک‌ها و دفاتر تولید شده‌اند.

آسانسور خدماتي(Service lift)

آسانسور خدماتي(Service lift): ساختار و طراحي كابين اين آسانسورها به گونه‌ای است که ‌استفاده‌ از آن برای افراد مقدور نبوده و فقط جهت حمل اشیاء بین طبقات استفاده می‌شود. از موارد استفاده این نوع از آسانسورها می‌توان به بیمارستان‌ها جهت حمل دارو، اجناس استریل و یا در رستوران‌ها جهت حمل غذا اشاره کرد.

Common elevator terminology

آسانسور با رانش مثبت(Positive service elevator)

آسانسور با رانش مثبت(Positive service elevator):  برخی از اصطلاحات رایج آسانسور مانند آسانسور با رانش مثبت کاملا تخصصی هستند، نوعی‌ آسانسور كه‌ با زنجیر یا طناب‌ فولادی‌ آویزان‌ شده‌ و نیروی‌ رانش‌ به طریقی‌ به غیر از اصطكاك‌ به‌ آن‌ وارد می‌شود آسانسور با رانش مثبت است.

وزنه تعادل

وزنه تعادل: وزنه تعادل نیز یکی دیگر از اصطلاحات رایج آسانسور است، این وزنه تركيبي از وزنه ها می‌باشد كه براي متعادل كردن وزن كابين و قسمتي از ظرفيت آسانسور استفاده مي‌شود.

كليدهاي حد نهايي(Final limit switches)

كليدهاي حد نهايي(Final limit switches): كليدهايي هستند كه در بالاترين و پايين ترين قسمت مسير حركت كابين تعبیه مي‌شوند تا كابين از مسير تعیین شده خارج نشود.

اصطلاحات رایج آسانسور؛ سيستم محركه(Lift machine)

سيستم محركه(Lift machine): از دیگر اصطلاحات رایج آسانسور که بسیار تخصصی است می‌توان به سیستم محرکه اشاره کرد. این سیستم مسئولیت  حركت و توقف آسانسور را برعهده دارد.

ضریب ایمنی(Safety factor)

ضریب ایمنی(Safety factor): نسبت بین بار شکست یک عضو و بار مجاز روی آن به ضریب ایمنی آسانسور معروف است.

استفاده‌ كننده‌

استفاده‌ كننده‌: به‌ هرشخصی‌ كه‌ از خدمات‌ آسانسور استفاده‌ می‌كند، گفته‌ می‌‌شود. استفاده کننده نیز از دیگر اصطلاحات رایج آسانسور است.

ظرفیت‌ آسانسور(elevator capacity)

ظرفیت‌ آسانسور(elevator capacity): ظرفیت‌ یا باری‌ ‌ كه‌ قطعات‌ و تجهیزات‌ آسانسور بر‌ اساس ‌آن طراحی و ساخته‌ شده‌ و عملكرد تعریف‌ شده‌ آسانسور تحت‌ آن‌ بار تضمین‌ شده‌است.‌

بار نامی(Rated load)

بار نامی(Rated load): باری که آسانسور برای حرکت دادن آن با سرعت نامی طراحی شده‌ است.

اصطلاحات رایج آسانسور؛ سرعت نامی(rated speed)

سرعت نامی(rated speed): سرعتی که یک آسانسور کششی باید کابلی  را در جهت بالا با بار نامی، به حرکت درآورد. در آسانسورهای هیدرولیک سرعت در جهت پایین معمولا بیشتر از سرعت نامی در جهت بالا است. بنابراین باید به طور جداگانه به عنوان سرعت کار در جهت پایین مشخص شود.

Common elevator terminology

اصطلاحات رایج آسانسور؛ ترمز ایمنی‌(Safety brake)

ترمز ایمنی‌(Safety brake):  مكانیزمی‌ است‌ كه‌ توسط‌ گاورنر( سیستم كنترل كننده سرعت بالا) در لحظه‌ افزایش‌ سرعت‌ بیش‌ از حد مجاز فعال‌ شده‌  و با قفل‌ شدن‌ روی‌ ریلهای‌ راهنمای‌ كابین‌ یا وزنه‌ تعادل‌ آنهارا متوقف‌ می‌نماید و‌ انواع‌ زیر را شامل می‌شود.

  • ترمزایمنی‌ لحظه‌ای: با قفل‌ شدن‌ سریع‌ روی‌ ریل‌های‌ راهنما سبب‌ توقف‌ كابین‌ و یا وزنه‌ تعادل (با شتاب‌ منفی‌ بسیار زیاد) می‌شود. ‌
  • ترمز ایمنی‌ با اثر ضربه‌ گیر: ‌ این ترمز با قفل‌ شدن‌ به‌ ریل‌های‌ راهنما بطور سریع‌ عمل‌ می‌كند ولی‌ واكنش‌ در كابین‌ یا وزنه‌ تعادل‌ بوسیله‌ ضربه‌گیر تعدیل‌ می‌شود.
  • ترمز ایمنی‌ تدریجی‌: سیستم‌ آن‌ در اصطكاك‌ با ریل‌های‌ راهنما به‌ شكلی‌ عمل‌ می‌نماید كه  موجب‌ شتاب‌ منفی‌ كمتری‌ می‌ گردد.

کلام آخر 

در صورتی که همه افراد به ویژه افراد عادی با اصطلاحات رایج آسانسور آشنا شوند بسیار راحت‌تر می‌توانند از آن‌ها استفاده کنند. همچنین یادگیری اصطلاحات مذکور توسط تعمیرکاران و نصابان مسیر آن‌ها را برای نصب و تعمیر درست هموارتر می‌نماید. شما نیز می‌توانید با مطالعه این مقاله به خوبی با این اصطلاحات آشنا شوید.

مطالب مرتبط

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این فیلد را پر کنید
این فیلد را پر کنید
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.

بنر لاران صنعت
بنر کیوان فراز
بنر نیکان
بنر اوج فراز
moradi trade
بنر کارالیفت
بنر mgm hydraulic
بنر تکساز آسانبر سمامی
بنر بازرگانی آراس
لیفتراک آرکا جم
مطالب اخیر