این مقاله به بررسی تحول روشهای سنتی نصب آسانسور با تمرکز بر فناوری های نصب پیشرفته در شرکت شیندلر و نقش آنها در بهبود ایمنی و بهرهوری میپردازد.
نگاهی به چگونگی عبور از روشهای نصب سنتی آسانسور و فناور های نصب پیشرفته در شرکت شیندلر
سعید مصلحی – نصب سیستمهای هدایت آسانسور برای کیفیت سواری احساسشده در کابین نقش بنیادین دارد. این مقاله نگاهی به روشهای معمولی نصب آسانسور داشته و همچنین فناوری های نصب پیشرفته در شرکت شیندلر و دیگر فناوریهای نصب آسانسور در صنعت ساختمان را مورد بررسی قرار میدهد. به طور سنتی، آسانسورها توسط نصابها با استفاده از داربست برای دسترسی به بالابر، تراز کردن ریلهای راهنما و تنظیم فاصله میان آنها نصب میشد.
این فرایند اغلب برای تیمهای نصب کاملاً چالشبرانگیز بود؛ زیرا با فشار فیزیکی موجود در کار، ایمنی نگرانی اصلی این تیمها بود. بنابراین فرایند نصب به سمت روشهای بدون داربست با سکوهای معلق موقت پیش رفت که استانداردهای ایمنی بهبود یافته را مطابق دستورالعملهای تعریفشده در EN ۱۸۰۸ و GB/T ۱۹۱۵۵ ارائه میکرد. در این میان، فناوری های نصب پیشرفته در شرکت شیندلر بهعنوان یکی از راهکارهای نوین، نقش مؤثری در افزایش ایمنی و بهرهوری ایفا کردهاند.
تحول نصب آسانسور با رباتها و فناوریهای نوین
در همین زمان، آسانسورهای صعود (climb elevators) توسعه یافتند؛ زیرا صنعت ساختمان نیاز به نصب و راهاندازی آسانسورها همزمان با زمانی که ساختمانها در مرحله ساختوساز پیشرفت میکردند، داشت. امروزه، فناوری های نصب پیشرفته در شرکت شیندلر و دیگر فناوریهای جدید به رباتها اجازه دادهاند تا متحرک و در سایتهای ساختمانی مشغول به نصب آسانسور شوند. اکنون رباتها کارهای تکراری و محیطهای سخت و خطرناکی که انسان همواره با آنها چالش داشت را به راحتی پشت سر گذاشته و کارها را با حداکثر کیفیت و دقت به انجام میرسانند.
معرفی فناوری های نصب پیشرفته در شرکت شیندلر
نصب و تنظیم صحیح ریلهای راهنما در چاهک آسانسور برای دستیابی به سطوح قابل قبولی از کیفیت سواری، دارای نقش اساسی است. روشهای نصب به طور مداوم در حال توسعه هستند تا نیازهای چالشبرانگیز بازار امروز را برآورده کنند. ایمنی، نیروی انسانی، کمبود نیروی کار و بهینهسازی زمان نصب، محرکهای کلیدی برای توسعه روشهای نصب جدید در آینده هستند.
این مقاله نگاهی مختصر به چگونگی پیشرفت روشهای نصب از داربست سنتی به فناوریهای ساختوساز پیشرو برای تأسیسات آسانسور امروزی و آینده خواهد داشت. در این مسیر، فناوری های نصب پیشرفته در شرکت شیندلر به عنوان نمونهای از تحولات مؤثر در صنعت، توجه بسیاری را به خود جلب کردهاند.
صنعت حمل و نقل عمودی (VT) یک رشته بسیار خاص در ساختمان است. در حالی که بیشتر رشتهها طراحی و مدلهای خود را بر اساس طبقه به طبقه استوار میکنند، سازنده حمل و نقل عمودی ناگزیر باید همزمان بیش از یک طبقه را مدنظر قرار دهد.
از آنجایی که پروژههای نصب آسانسور پیچیده و زمانبر هستند، مدیریت صحیح در محل و فرایندهای تعریفشده برای یک پروژه موفق الزامی است. در این میان، فناوری های نصب پیشرفته در شرکت شیندلر با ایجاد نظم بیشتر در هماهنگیهای سایت و تدارکات، توانستهاند روند نصب را تسهیل کرده و چالشهای اجرایی را کاهش دهند.
روشهای نصب آسانسور
در ادامه، دو روش نصب آسانسور با داربست و بدون داربست را به صورت مفصل بررسی میکنیم.
نصب آسانسور با داربست
به طور سنتی برای نصب تأسیسات چاه، داربست توسط پیمانکار اصلی تأمین میشد و به طور کلی این داربستها دغدغه سلامت و ایمنی نصابها بود. برای اطمینان از اینکه کارمندان میتوانند وظایف نصب را انجام دهند، کار جدیتری لازم بود تا داربستها را به استاندارد مورد انتظار رساند.
داربستها اغلب در مسیر نصب قطعات قرار میگرفتند، مانند درهای ورودی، و نیاز به تغییرات مستمر متناسب با سیستم بالابر در حال نصب داشتند و اغلب افرادی که همزمان در چاه کار میکردند در خطر بودند. در مقابل، فناوری های نصب پیشرفته در شرکت شیندلر با حذف نیاز به داربستهای سنتی، ریسکهای ایمنی را به شکل چشمگیری کاهش دادهاند.
داربستها عموماً بازده نصب بسیار پایینی داشتند، زیرا قطعات باید به طبقات جداگانه منتقل میشدند و سپس در چاه بالا میرفتند. با بهرهگیری از فناوری های نصب پیشرفته در شرکت شیندلر، فرآیند جابهجایی و نصب تجهیزات با سرعت و دقت بیشتری انجام میشود و نیاز به حمل طبقهبهطبقه قطعات به حداقل میرسد.
چنین روشهایی همچنین هیچ ایده یا ارزیابی ریسک تعریف شدهای برای تعیین توالی نصب با ابزار مناسب ارائه شده نداشتند. اگرچه نصبکنندگان از یک مهار ایمنی متصل به یک طناب برای محافظت از سقوط در چاه استفاده میکردند، اما محیط عمومی کار کاملاً خطرناک و از نظر فیزیکی سخت بود و خطر دائمی سقوط آوار به پایین چاه وجود داشت.
علاوه بر این، هزینههای اجاره داربستها در دورههای طولانیتر برای ارتفاع چاه تا ۵۰۰ متر گران بود. همچنین، بارگذاری ساختاری روی داربستها، با ارتفاع بیش از حد مورد نیاز برای نصب بالابرهای بلند کاملاً مشکوک است. در این زمینه، فناوری های نصب پیشرفته در شرکت شیندلر راهکاری اقتصادی و ایمن ارائه میدهند که ضمن حذف ساختارهای پرهزینه، کارایی پروژه را افزایش میدهند.
روش نصب آسانسور بدون داربست
با افزایش استانداردهای ایمنی در کل صنعت آسانسور، پیمانکاران ساختمان نیز برای روشهای نصب ایمنتر با فرایندی کاملاً تعریفشده فشار میآورند. فناوری های نصب پیشرفته در شرکت شیندلر در این مسیر نقش مهمی ایفا کردهاند. یکی از پیمانکاران اصلی ساختمان از داشتن روش نصبی که خطرات را بر اساس شرح روش متوالی برای کل فرایند نصب کاهش میدهد، خرسند بود.
این حرکت اجازه میدهد یک روش نصب ایمن و مستقل در تمام خطوط تولید مستقر شود. این روش همچنین دارای درجه بالایی از استقلال در رابطه با آمادگی سازنده است که امکان انعطافپذیری بیشتری را برای شروع کار نصب به محض تحویل چاه آسانسور را در محل کار میدهد. فناوری های نصب پیشرفته در شرکت شیندلر این امکان را در پروژههای بزرگ تسهیل کردهاند.
روشهای نصب بدون داربست (SLIM) بهمنظور ایجاد محیطهای کاری ایمن برای تیمهای نصب، با بالاترین استانداردهای ایمنی مطابق با استاندارد EN1808: 2015 توسعه یافته و تأیید شده است. فناوری های نصب پیشرفته در شرکت شیندلر در توسعه و پیادهسازی این روشها نقش قابلتوجهی داشتهاند. SLIM برای تمام ابعاد چاه و ارتفاعات قابل تنظیم است و به لطف قطعات از پیش مهندسی شده، میتوان چندین بار از آن استفاده کرد.
پلتفرم معلق یا کابین کاذب دارای سه طناب ایمنی مستقل است: طناب اولیه با بالابر، طناب ثانویه با دستگاه مهار سقوط و چرخ دنده ایمنی سقوط آزاد مستقل که روی ریلهای راهنما عمل میکند. دنده ایمنی به طور خودکار با نیروی فنر در لحظهای که هیچ عضوی از تعلیق تشخیص داده نمیشود، فعال میشود.
یکی از مزایای اصلی این روش، این است که نصب میتواند در زمانی که ساختمان هنوز در حال ساخت است و تنها منابع تغذیه موقت در دسترس است، شروع شود. به اصطلاح «فرایند نصب مرحلهای» اعمال میشود، جایی که تیمهای نصب میتوانند تحت ایمنی یک عرشه تصادف(carsh deck) کار کنند که به طور موقت در چاه نصب شده است. با نصب مرحلهای، یک سکوی چاه به همراه تیرهای تعلیق برای طنابهای بالابرکابین کاذب نصب میشود. این یکی از قابلیتهای کلیدی فناوری های نصب پیشرفته در شرکت شیندلر در پروژههای پیچیده ساختمانی است.
کل کیت نصب شده با ساخت ساختمان بالا میرود. پس از رسیدن به ارتفاع نهایی ساختمان و تحویل ماشین آلات، آسانسورها را میتوان تکمیل کرد. SLIM راهحلهای منعطف، ایمن و متناسب با مشخصات پروژه را ارائه میدهد و به مشتری این امکان را میدهد آسانسورها را برای تحویل در مراحل اولیه آماده کند یا بیشتر به عنوان آسانسور سازندگان در طول مرحله ساختوساز مورد استفاده قرار گیرد. فناوری های نصب پیشرفته در شرکت شیندلر به این فرایند سرعت و دقت بیشتری بخشیدهاند.
بیشتر بخوانید:
- آسانسور اوتیس در هتل استنلی؛ میراثی از تاریخ و افسانههای ماورایی
- آیا پله برقیها میتوانند بفهمند شما چه زمانی به کمک نیاز دارید؟
- آسانسور شیندلر X8: ترکیبی از فناوری، طراحی و نوآوری
مزایای نصب آسانسور بدون داربست
مزیت این روش برای نصابها به شرح زیر است:
- محیط کار تمیز، ایمن و روشن
- امکان جابهجایی کابین کاذب در موقعیتی در ارتفاع بهینه برای حفاری
- محل کار سکوی پایدار به جای داربستهای باز
- فضای بهینه برای بالا بردن و قرار دادن ریلها در چاه
مشتریان اغلب با موقعیتهای مختلف در محل مواجه میشوند. راهحلها باید بسته به نیاز و پیشرفت سایت ساختوساز بهینه و متناسب شوند.
الف) SLIM، نصب با سقف
اتاق کابین با دال بتنی و تیرهای ماشین از قبل برای تعلیق کابین کاذب وجود دارد.
ب) SLIM، نصب مرحلهای
پلتفرم کامل چاه با یک تیر برای نقاط تعلیق و قالبهایی برای آهنکشی شفت نصب شده است. این گزینه امکان اجرای سریع را فراهم میکند زیرا میتوان آن را به طور مداوم در راستای ساختوساز ساختمان جابهجا کرد.
تضمین کیفیت دیجیتال
در طول فرایند نصب، انجام بررسیهای کنترل کیفیت (QC) برای اطمینان از نصب صحیح قطعات در جای تعبیه شده بسیار مهم است. پس از نصب کابین و عملیاتی شدن سیستم بالابر، انجام تنظیمات لازم و تنظیم مجدد ریل بسیار دشوار است.
- QC1 : کنترل تراز بودن ریلهای راهنما
- QC2 : کنترل تراز بودن درب طبقات
- QC3 : کنترل سیستم بالابر
این بررسیها بهطور کامل و خودکار با برنامه کنترل کیفیت(QC-APP) انجام میشود که به بازرس کیفیت اجازه میدهد با استفاده از تلفن همراه خود، سه بررسی را بدون کاغذ اجرا کند. اندازهگیریها، عکسها و گزارشها در فضای ابری آپلود میشوند و میتوان آنها را از طریق یک راهحل قدرت BI (هوش تجاری) به صورت شفاف برای همه ذینفعان تجزیه و تحلیل کرد.
بالابرها
بالابرها اساساً سیستمهای آسانسور کاملاً عملیاتی هستند که از چاه دائمی که عموماً در مرکز هسته ساختمان قرار دارد، استفاده میکنند. آنها یک موتورخانه موقت دارند که با پیشرفت ساخت و ساز ساختمان در چاه به سمت بالا حرکت میکند .
مزایای بالابرها
مزیتهای اصلی بالابرها به شرح ذیل است:
- فرایند ساختوساز سریعتر، با امکان حرکت آسانسورها با سرعت بالاتر در مقایسه با بالابرهای معمولی رک و پینیون Alimak که در خارج از ساختمان اجرا میشود.
- آنها با استفاده از نقاط تعلیق اختصاصی در عرشه تصادف حرکت میکنند؛ بنابراین در صورت لزوم میتوانند مستقل از جرثقیل محل ساختمان باشند.
- افزایش ایمنی، امنیت و آسایش، به ویژه در شرایط آبوهوایی شدید، زمانی که به طور کلی یک Alimak از سرویس خارج میشود. همچنین مزیت عملکرد ۲۴ ساعته بدون مزاحمت نویز به دلیل موقعیت مرکزی است.
- در این حالت صاحب ساختمان میتواند طبقات پایینتر را اجاره داده، در حالی که آسانسورها در حال کارند و همچنین نمای ساختمان در طبقات پایین اجرا شده است و ساختمان در حال ادامه کار طبقات بالاست.
- روش نصب کلی بالابرهای صعود از همان روش SLIM با کابین کاذب به عنوان سکوی معلق پیروی میکند. نصابها میتوانند با خیال راحت از روی سکوی کابین کاذب کار کنند و برای نصب ریلهای راهنما در قسمت بالای بالابربه بالا و پایین حرکت کنند.
مزایای استفاده از مدلسازی اطلاعات ساختمان در هنگام نصب
مدلسازی اطلاعات ساختمان (BIM: Building Information Modeling) به عنوان روشی برای کار مشترک با استفاده از فناوریهای دیجیتالی تعریف میشود که به همه طرفهای یک پروژه ساختمانی اجازه میدهد در طول چرخه عمر پروژه (از طراحی مفهومی تا بهرهبرداری) کارآمدتر کار کنند.
فناوری های نصب پیشرفته در شرکت شیندلر نقش کلیدی در بهرهگیری مؤثر از این فرایند دارند. پیش از این، مجموعههای از پیش ایجاد شده محصولات به مشتریان عرضه میشد.
اکنون، این کار را میتوان با مدلهای BIM کاملاً هماهنگ با اجزای مجزا که سیستم آسانسور یا پلهبرقی را تشکیل میدهند و حاوی تمام اطلاعات مرتبط مورد استفاده در طول چرخه عمر ساختمان است، انجام داد. هر یک از آسانسورها و پله برقیهای ارائه شده برای هر پروژهای، خاص آن ساخته شدهاند. فناوری های نصب پیشرفته در شرکت شیندلر با این سفارشیسازی کامل هماهنگ شدهاند.
منحصر بهفرد بودن این رویکرد، یکپارچگی و همکاری سطح بالاتری را در پروژهها تضمین میکند و سبب ایجاد روابط شخصی و موجب اعتماد به کیفیت کار انجام شده میشود که در مشاغل بزرگ و پیچیده به ویژه مورد توجه مشتریان قرار میگیرد. فناوری های نصب پیشرفته در شرکت شیندلر با این سطح از هماهنگی، به ارتقای اعتماد و کیفیت کمک میکنند.
نصب بالابرهای صعود نه تنها یک چالش فنی است، بلکه یک تمرین تنظیم دقیق است که در آن همه طرفین باید به طور هماهنگ کار کنند. برای کمک به این فرایند، BIM امکان تعیین مرحله زمانی مدلها را برای هماهنگی نصب قطعات و حملونقل تجهیزات در محل ساختوساز، عملیات جرثقیل، کارهای موقت و مهمتر از آن، صعودها را ارائه میدهد. در این فرآیند نیز فناوری های نصب پیشرفته در شرکت شیندلر هماهنگی بین اجزا را تسهیل میکنند.
استفاده از BIM به شما این امکان را میدهد از دادههای موجود در ابزارهای مدیریت پروژه سنتی مانند نمودار گانت (منبع داده) استفاده کنید و آن را به اجزای خاص در مدلهای BIM پیوند دهید. فناوری های نصب پیشرفته در شرکت شیندلر از این یکپارچهسازی بهره میبرند تا بهرهوری نصب را افزایش دهند. با پیوند دادن این دادهها، تیم پروژه یک نمای کلی بصری از طرح را دریافت میکند و میتوان وظایف را به تیم یا مجموعهای از تیمها اختصاص داد.
هنگامی که راهاندازی مدل به پایان رسید، تیم پروژه منبع داده را در صورت لزوم اصلاح میکند و شبیهسازی به طور خودکار بهروز میشود تا وضعیت نصب فعلی را منعکس کند. فناوری های نصب پیشرفته در شرکت شیندلر در بهروزرسانی و بازخورد لحظهای مدلهای BIM، نقش مهمی ایفا میکنند.