۸۰ درصد پله برقی های پل های مکانیزه تهران فعال شد
مسعود حق لطفی، مدیرعامل سازمان عمرانی مناطق شهرداری تهران، از شروع فعالیت ۸۰ درصد پله برقی های پل های مکانیزه تهران خبر داد.
به گزارش کابین نیوز به نقل از گروه اجتماعی حیات، مسعود حق لطفی، مدیرعامل سازمان عمرانی مناطق شهرداری تهران، در نشست اخیر خود با اصحاب رسانه از شروع فعالیت ۸۰ درصد پله برقی های پل های مکانیزه تهران خبر داد.
وی اظهار داشت: در حال حاضر در سطح شهر تهران نزدیک به ۸۰۰ پل عابر پیاده وجود دارد که از این تعداد، حدود ۱۱۰ پل مکانیزه است. این پلها در سالهای گذشته ساخته و به بهرهبرداری رسیدهاند.
حق لطفی گفت: مسئولیت نگهداری پلهای سطح سوارهرو تهران در سال ۱۴۰۱ به این سازمان محول شده بود و در سال ۱۴۰۲ پلهای مکانیزه نیز به آن اضافه شد،
وی افزود: “برای این پلها از نزدیک به ۲۰ نوع برند پلهبرقی استفاده شده بود که مشکلاتی از نظر نگهداری و خدماترسانی به وجود آورده بود. برخی از شرکتها دیگر امکان ارائه خدمات را ندارند که این امر چالشهایی را در خصوص تعمیر و نگهداری پله برقی های پل های مکانیزه تهران ایجاد کرده است.”
مدیرعامل سازمان عمرانی مناطق شهرداری تهران با تاکید بر اهمیت نگهداری صحیح از پلهبرقیها اظهار داشت که عمر مفید این تجهیزات، در صورت نگهداری مناسب، بین ۱۰ تا ۱۵ سال است.
وی افزود: “در حال حاضر، از میان پپله برقی های پل های مکانیزه تهران، ۸۰ درصد فعال هستند و تنها ۲۰ درصد آنها خاموشی دارند. ما همچنین در حال اجرای برنامه تعمیراتی جهت کاهش پله برقیهای خاموش به کمتر از ۵ درصد در آینده نزدیک هستیم.”
حق لطفی همچنین اعلام کرد که ۲۰ دستگاه آسانسور جدید برای پلهای غیرمکانیزه شناسایی و نیازسنجی شدهاند. وی افزود: “از این تعداد، ۱۵ دستگاه قبلی کاملاً از مدار خارج شده بودند و بازسازی آنها به همراه اضافه کردن ۵ دستگاه دیگر در دستور کار قرار گرفته است.”
مدیرعامل سازمان عمرانی مناطق شهرداری تهران ااضافه کرد: پروژه جایگزینی پلههای برقی با رمپهای فلزی نیز در دست اقدام است. وی عنوان کرد: در مرحله اول، قرارداد ساخت ۱۰ دستگاه رمپ منعقد شده و پیشبینی میشود که تا پایان سال، فرایند ساخت و نصب آنها به پایان برسد.
او همچنین از انعقاد قرارداد ساخت ۱۳ پل بتنی پیشساخته خبر داد که این پلها هم پله و هم رمپ دارند و هدف اصلی آنها ارائه سرویسدهی بهتر به شهروندان است.
وی در پایان تصریح کرد که هدف بلندمدت سازمان، ایجاد پلههای رمپدار بهجای پلهبرقیها است تا سرویسدهی بهتری ارائه شود. اما در مواردی که نیاز به خدمترسانی بیشتر است، نصب پلهبرقی و آسانسور نیز مد نظر قرار خواهد گرفت. همچنین تا سال آینده، ۶۰ دستگاه پلهبرقی دیگر به این آمار اضافه خواهد شد تا نیازهای تردد شهروندان بهطور کامل برآورده شود.