بررسي روش‌ هاي نصب آسانسور

در این مقاله، شما را به طور کامل با شیوه‌های نصب آسانسور و مراحل آن آشنا می‌کنیم.

روش های نصب آسانسور

حميدرضا رهي – موضوع تخصصی بودن روش‌ هاي نصب آسانسور و مراحل آن، بر هیچکس پوشیده نیست. به همین علت ضروری است که نصابان تازه کار نیز این موضوع را آموزش ببینند. نصابان آسانسور باید به خوبی با تمامی مراحل نصب از خرید تجهیزات تا راه اندازی پایانی آشنا باشند.

متخصصان نصب آسانسور باید علاوه بر کسب دانش فنی، تجربه کافی در این زمینه را نیز داشته باشند. به این ترتیب می‌توانند فرایند نصب را بر اساس استانداردها، اصولی و با کمترین امکان بروز خرابی در آینده انجام دهند. در این مقاله، شما را به طور کامل با شیوه‌های نصب آسانسور و مراحل آن آشنا می‌کنیم.

تفاوت نصب آسانسورهاي پكيج و تركيبي

یکی از عوامل موثر بر روش‌ هاي نصب آسانسور، نوع آسانسور است. در آسانسورهاي پكيج تمام اجزاي آسانسور بدون كم‌وكاست از كشور ديگري وارد مي‌شود. بنابراین، تعداد جعبه‌ها یا بسته‌ها برای هر آسانسور می‌تواند از 30 تا 50 عدد متغیر باشد. ازاين‌رو مديريت حمل اجزا و نگهداري از آن داراي اهميت بسزايي است. همچنین لازم است که توالی تعبیه جعبه‌ها یا بسته‌ها براساس اولویت نصب نزدیک یا دورتر انجام شود، به‌خصوص در مواردی که جعبه‌ها روی هم قرار گرفته باشند.

در آسانسورهاي تركيبي احتمال دارد قطعات در دو يا چند مرحله وارد كارگاه شود. به‌عنوان مثال ابتدا ريل و چهارچوب درب‌ها، سپس كابين، سيم‌بكسل، موتور و متعلقات و در انتها اجزاي الكتريكال.

مراحل نصب آسانسور

مراحل نصب آسانسور

به‌طور كلي مراحل نصب آسانسور در سه گام انجام زیر مي‌شود:

  • الف: يك مرحله‌اي
  • ب: دو مرحله‌اي
  • پ: سه مرحله‌اي

نصب یک مرحله‌ای آسانسور

یکی از مراحل و روش‌ هاي نصب آسانسور، نصب به صورت یک مرحله‌ای است. در مرحله الف، که بیشتر در خارج از ایران مرسوم است، نصاب پس از تحویل گرفتن چاه، فرآیند نصب را از صفر تا 100 انجام داده و به کارفرما تحویل می‌دهد.

نصب دو مرحله‌ای آسانسور

در مرحله ب، ابتدا ريل و چهارچوب درب نصب شده، چاه تحويل كارفرما شده و پس از اجراي دورچيني ديوار، باقي فرايند نصب اجرا مي‌شود. با توجه به اينكه از زمان توقف عمليات نصب تا شروع مجدد آن به‌خصوص در فرايند ديوارچيني احتمال آسيب به اجزاي آسانسور زياد مي‌باشد، لازم است مطابق شكل از طريق پوشش مناسب ريل، ضربه‌گير، چهارچوب درب محافظت شود. بديهي است این پوشش نمي‌تواند از آسيب وارده در اثر برخورد سخت با اجزاي يادشده جلوگيري نمايد. مرحله دوم پس از تامين برق ايمن و بدون نوسان انجام مي‌شود.

نصب سه مرحله‌ای آسانسور

در مرحله پ، ابتدا ریل و چهارچوب نصب می‌شوند، سپس عملیات مکانیکال که نیاز به برق ندارد انجام می‌گیرد و در نهایت پس از تأمین برق ایمن، بخش الکتریکال نصب شده و راه‌اندازی نهایی صورت می‌گیرد.

نكته: دو عامل باعث چندمرحله‌اي شدن فرايند نصب مي‌شود. يكي از عوامل تعجيل كارفرما براي آغاز فرايند نصب و عامل موثر بعدي زمان‌بر بودن تامين انشعاب برق سه فاز ايمن و بدون نوسان از طريق اداره برق است.

ايمني در نصب مكانيكال

ایمنی در نصب آسانسور

اولين بخش نصب يك آسانسور بخش مكانيكال مي‌باشد. بيشترين حوادث آسانسور در مرحله نصب حادث مي‌شود؛ از اين‌ رو رعايت نكات ايمني به‌خصوص استفاده از كمربند ايمني هارنس از اهميت بسزايي برخوردار مي‌باشد. متاسفانه عدم استفاده از كمربند ايمني هارنس يكي از مواردي است كه منجر به حادثه جبران‌ناپذير مي‌شود.

حمل‌ و نقل تجهيزات سنگين

در اين مرحله كليه اجزاي مكانيكال مونتاژ و در محل خود نصب می‌شوند و عمدتاً نيازي به برق نیست. حمل‌ و نقل اجزاي سنگين به طبقات مي‌تواند از طريق جرثقيل زنجيري دستي تيفور انجام می‌شود و در برخي موارد نيز از جرثقيل‌هاي برقي استفاده مي‌شود. با توجه به اينكه عمدتاً در مرحله نصب آسانسور هنوز برق ايمن و بدون نوسان در پروژه تامين نشده، احتمال آسيب با جرثقيل برقي به دليل نوسان شديد برق محتمل است.

بیشتر بخوانید:

انواع روش‌هاي نصب

به‌صورت كلي انواع روش‌ هاي نصب آسانسور شامل 2 مورد زیر هستند:

  • از طریق داربست
  • توسط کابین مجازی

نصب آسانسور از طريق داربست

تقريباً در اغلب پروژه‌هاي ايران نصب از طريق داربست است. پس از اجراي داربست، نصاب با استفاده از كمربند ايمني هارنس بر روي تخته ايستاده و عمليات نصب را اجرا مي‌كند. متاسفانه همان‌گونه كه در تصوير مشخص بوده و در اغلب پروژه‌ها مشاهده شده، نصب بدون كمربند ايمني هارنس انجام مي‌شود.

نكته: هرگونه عملیات در ارتفاع بیش از 1/2 متر به‌عنوان کار در ارتفاع محسوب می‌شود و استفاده از کمربند ایمنی در داخل چاه یا در مجاور آن (پرتگاه) الزامی است. لذا در صورت حادثه براي عوامل نصب، علاوه بر ازكارافتادگي و يا فوت، كارفرما نيز به دليل عدم تامين و عدم نظارت بر استفاده از تجهيزات حفاظتي مقصر بوده و بايد بخشي از ديه را پرداخت نمايد.

ابعاد داربست بايد به‌گونه‌اي باشد كه امكان حركت عمودي چاه به‌صورت ايمن و بدون نياز به خارج شدن از چاه را مقدور نمايد. حداكثر فاصله توصيه شده عمودي معادل 3 فوت (90 سانتي‌متر) است.

برای جلوگیری از افتادن نخاله ساختمانی به داخل چاه، باید تمامی ورودی‌های چاه توسط حصار بسته شوند.  داربست بايستي توانايي تحمل بار وزني 4 نفر به ‌همراه تجهيزات نصب را داشته باشد.

لازم است فواصل داربست تا چاه به ميزاني بوده كه در نصب ريل اخلالي ايجاد نكند. يكي از ايرادات عمده داربست، حركت نوساني و لرزشي به‌دليل عدم تعبيه مهارهاي افقي در طبقات مي‌باشد. حداكثر هر 50 متر يك مهاری الزامي بوده اما با توجه به نوع داربست‌بندي، درصورت نياز بايد تعداد مهاري افزايش يابد.

نصب آسانسور از طريق كابين مجازي

روش كابين مجازي اغلب در برندهاي مطرح بين‌المللي مانند شيندلر و KONE انجام مي‌پذيرد.

در این روش، ابتدا چهار ریل اولیه در کف چاله نصب و تنظیم می‌شوند و سپس با مونتاژ کابین مجازی (که می‌تواند یوق مستقل داشته باشد) باقی مراحل نصب از طریق کابین مجازی انجام می‌گیرد.

نكته مهم 1: در اين روش لزوم استفاده از جرثقيل مخصوص سيم‌بكسلي است كه نياز به برق سه فاز بدون نوسان داشته به همراه پاراشوت موقت با سرعت عملكرد كم تا بتواند ايمني نصاب را قبل از تكميل آسانسور اصلي تامين نمايد.

نكته مهم 2: با توجه به حادثه فوت يكي از نصابان هم‌وطن در زمان نصب از طريق كابين مجازي، اكيداً توصيه مي‌شود به‌دليل عدم وجود زيرساخت‌هاي لازم، تجهيزات ايمن، بازرسي مداوم تجهيزات نصب و نيز آموزش كافي موارد ايمني، از نصب آسانسور از طريق كابين مجازي اجتناب شود. مطلب فوق برای اطلاع علاقه‌مندان از برندهای معتبر اقتباس شده و فقط جهت مطالعه بوده، لذا نویسنده مقاله هیچ مسئولیتی در قبال عدم اجرای صحیح یا حوادث مرتبط با آن نخواهد داشت.

مطالب مرتبط

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این فیلد را پر کنید
این فیلد را پر کنید
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.

بنر کیوان فراز
بنر نیکان
بنر اوج فراز
moradi trade
بنر mgm hydraulic
بنر تکساز آسانبر سمامی
بنر بازرگانی آراس
لیفتراک آرکا جم
مطالب اخیر
گروه صنعتی فاخر
    0
    آماده پرداخت
    محصولی انتخاب نکرده‌اید